menu
person

13:24
Ministerul Justiției a înregistrat Comitetul sectorial din ramura construcțiilor

La 15 martie 2020, într-o ședință solemnă organizată în incinta Casei Sindicatelor, reprezentantul Ministerului Justiției al Republicii Moldova a înmânat Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS” și Federației Patronale „CONDRUMAT”, certificatul oficial de înregistrare a Comitetului sectorial din ramura construcțiilor. Este primul Comitet ramural care obține un certificat de acest tip.

Cu acest prilej, Victor Talmaci, președintele Federației ”SINDICONS”, a menționat că în ultima perioadă a fost identificată o metodologie privind elaborarea standardelor ocupaționale, însă, potrivit lui, aceasta nu este suficient. “Tehnologiile avansează și trebuie să fim cu un pas înainte. Școlile profesionale așteaptă ca standardele ocupaționale elaborate să vină în ajutorul lor. Dorim ca procesul de elaborare a acestor standarde să fie accelerat pentru ca piața muncii să fie asigurată cu muncitori calificați”, a adăugat liderul sindical.

La rândul său, Pavel Caba, președintele Federației Patronale „CONDRUMAT”, a subliniat că acest Comitet activează mai bine de 10 ani, însă din cauza mai multor chestiuni activitatea structurii era dificilă. “Obținând certificatul respectiv, Comitetul va avea mai multe oportunități de dezvoltare, în special în domeniul formării profesionale, o problemă importantă în ramură fiind în continuare insuficiența cadrelor”, a spus el.

Precizăm că astfel de structuri cum sunt Comitetele sectoriale au activat și anterior însă, în urma unor modificări la legislație, aceste Comitete trebuie să fie formate bipartit și nu tripartit, iar ulterior formării, statutul lor trebuie să fie înregistrat la Ministerul Justiției. Activitatea Comitetelor sectoriale este axată preponderent pe formarea profesională și elaborarea standardelor ocupaționale. Până în prezent, în ramura construcțiilor, din totalul celor 42 de standarde au fost elaborate 17 standarde ocupaționale.

Articol preluat: sindicate.md

Vizualizări: 444 | Adăugat de: salutaretotok
Total comentarii : 0
avatar